Το 1954 ο Αριστοτέλης Ωνάσης αποκτά την «Χριστίνα», τον μοναδικό πραγματικό έρωτα της ζωής του..

Το 1954 ο Αριστοτέλης Ωνάσης αποκτά την «Χριστίνα», τον μοναδικό πραγματικό έρωτα της ζωής του, τη θαλαμηγό του, η οποία του είχε στοιχίσει τότε το αστρονομικό ποσό των τεσσάρων εκατ. δολαρίων.

Στα καταστρώματα της Χριστίνας βρέθηκαν μεταξύ άλλων η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η Γκρέις Κέλι, ο Φράνκ Σινάτρα, η Μέριλιν Μονρόε, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο Τίτο, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου, ο Τζον Κένεντι.

Φυσικά, στη θαλαμηγό του Έλληνα κροίσου πέρασαν κάποιες από τις καλύτερες στιγμές της κοινής ζωής μαζί τους οι γυναίκες που πέρασαν από το πλάι του.

Τη θαλαμηγό «Χριστίνα» ο Ωνάσης είχε αγοράσει ως σκραπ στην εξευτελιστική τιμή των 34.000 δολαρίων, κράτησε μόνο το σκαρί και επένδυσε πάνω του τέσσερα εκατομμύρια δολάρια – ποσό ιλλιγγιώδες για τα μέσα της δεκαετίας του ’50, μετατρέποντάς την σε υπερπολυτελές γιοτ.

Σε πλειστηριασμό βγαίνει η ιστορική θαλαμηγός «Χριστίνα Ο» από τους κληρονόμους του φίλου της οικογένειας Ωνάση εφοπλιστή Τζον Πωλ Παπανικολάου, ο οποίος πέθανε το 2010. Το σκάφος έχει τεθεί υπό πώληση μέσω του Edmiston, πρακτορείο ειδικό στα θέματα των θαλαμηγών όπως αναφέρει το «Βήμα».

Ο κάτοχος του πρακτορείου Νίκολας Έντιμστον δήλωσε: «Ο Αριστοτέλης Ωνάσης είδε το σκάφος «Χριστίνα Ο» ως ένα ισχυρό σύμβολο της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας. ‘Ηταν πραγματικά η τελευταία λέξη στην πολυτέλεια της εποχής και πολλές προσωπικότητες προσελκύονταν από όσα προσέφερε, όχι μόνο στον τομέα των ανέσεων αλλά και στον τομέα της προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής».

Ο ίδιος πιστεύει ότι «υπάρχουν τουλάχιστον 10 άνθρωποι αυτή τη στιγμή στον κόσμο που θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν για την αγορά αυτού του σκάφους».

Όταν ο Ωνάσης πέθανε το 1975 άφησε το γιοτ στην κόρη του Χριστίνα. Εκείνη το δώρισε στο ελληνικό κράτος για να χρησιμοποιηθεί ως προεδρική θαλαμηγός. Μετονομάστηκε σε «Αργώ», όμως γρήγορα εγκαταλείφθηκε και παραδόθηκε στη φθορά μέχρι που πουλήθηκε το 1998.

Ο Τζον Πωλ Παπανικολάου απέκτησε τη θαλαμηγό το 1998 και για την ανακαίνισή του από το 1999 μέχρι και το 2001, πλήρωσε πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια. Από το 2005 μέχρι σήμερα η «Χριστίνα Ο» είναι διαθέσιμη για ναύλωση, με τιμή γύρω στις 450.000 ευρώ την εβδομάδα.

Kατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου,το 2012, η θρυλική θαλαμηγός είχε δέσει στον Τάμεση και λειτουργούσε ως πλωτό εστιατόριο.

Το υπερπολυτελές σκάφος φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες όπως τον Τζον Φ. Κέννεντυ , τον Ουίστον Τσώρτσιλ, τον Φρανκ Σινάτρα, την Μέρλιν Μονρόε, την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, τον Ρίτσαρντ Μπάρτον και τον Τζον Γουέιν. Το 1956 μάλιστα, το πριγκιπικό ζεύγος Ρενιέ του Μονακό έκανε την δεξίωση του γάμου του στην «Χριστίνα».

Η θαλαμηγός διαθέτει μία προεδρική σουίτα, 18 καμπίνες επιβατών καθώς και πολλούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που συνδέονται μεταξύ τους με μία κεντρική σπειροειδή σκάλα. Τα πρυμναίο κύριο κατάστρωμα έχει πισίνα με έναν ψηφιδωτό Μινώταυρο στο δάπεδο της, το οποίο ανυψώνεται με το πάτημα ενός κουμπιού για να σχηματίσει μία πίστα χορού. Το κατάστρωμα περιπάτου διαθέτει ελικοδρόμιο.

Στο μπαρ «του Άρη», τα σκαμπό είναι φτιαγμένα από μαλακό λεπτό δέρμα ρυγχοφάλαινας. Επιπλέον, η θαλαμηγός περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, αθλητικό κέντρο, παιδότοπο, κέντρο ομορφιάς, γυμναστήριο, τζακούζι και χώρο για μασάζ.

Το μήκος της «Χριστίνας Ο» φτάνει τα 99 μέτρα, ενώ έχει πλάτος 11 μέτρων και εκτόπισμα 2.250 τόνων. Δεν κατασκευάστηκε για σκάφος αναψυχής. Αντιθέτως, ήταν ένα…πολεμικό πλοίο. Επρόκειτο για μία υπό απόσυρση ανθυποβριχιακή φρεγάτα καναδικής κατασκευής που μετά το πέρας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την απόβαση στην Νορμανδία πουλιόταν για παλιοσίδερα (σκραπ).

Ο Ωνάσης την αγόρασε ως σκραπ στην εξευτελιστική τιμή των 34.000 δολαρίων, κράτησε μόνο το σκαρί και επένδυσε πάνω του τέσσερα εκατομμύρια δολάρια – ποσό ιλλιγγιώδες για τα μέσα της δεκαετίας του ’50, μετατρέποντάς την σε υπερπολυτελές γιοτ.