Τηλεόραση: Τι θα αλλάξει στις συχνότητες μετά το 2020
Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο φάσμα των συχνοτήτων στις οποίες εκπέμπει ψηφιακά η ελεύθερη τηλεόραση μέσω Digea και ΕΡΤ. Το φάσμα των 700ΜΗz, των συχνοτήτων δηλαδή στα UHF, στις οποίες εκπέμπει η ελεύθερη τηλεόραση αναμένεται να δοθεί στις τηλεπικοινωνίες για τα 5G δίκτυα.
Μεγάλες αλλαγές έρχονται στο φάσμα των συχνοτήτων στις οποίες εκπέμπει ψηφιακά η ελεύθερη τηλεόραση μέσω Digea και ΕΡΤ. Το φάσμα των 700ΜΗz, των συχνοτήτων δηλαδή στα UHF, στις οποίες εκπέμπει η ελεύθερη τηλεόραση αναμένεται να δοθεί στις τηλεπικοινωνίες για τα 5G δίκτυα.
Τον περασμένο Ιούλιο είχε σταλεί ο «Οδικός χάρτης» των ενεργειών που θα έπρεπε να γίνουν από την Ελλάδα, ώστε τον Δεκέμβριο του 2020 να δοθεί το φάσμα των 700ΜΗz στις τηλεπικοινωνίες.
Η «Δεύτερη ψηφιακή μετάβαση στην τηλεόραση» ήταν αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο SALONICA ELECTRONIX 2019, τον Απρίλιο. Η αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ, Αγγελική Σγώρα, είχε ανακοινώσει τον «οδικό χάρτη» για τις επερχόμενες αλλαγές στην ψηφιακή μετάδοση σήματος και τη χρήση νέων πρωτοκόλλων συμπίεσης από τις πλατφόρμες ψηφιακής μετάδοσης, με βάση την Κοινοτική υποχρέωση απόδοσης του φάσματος των 700 Mhz για χρήση στις τηλεπικοινωνίες.
Σύμφωνα με αυτόν τον «χάρτη», η τηλεόραση θα πρέπει να μετακινηθεί κάτω από τη συχνότητα 50 στα UHF, όπως και οι επικοινωνίες του στρατού.
Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με ανακοίνωση της είχε επισημάνει ότι τα κυριότερα ζητήματα που εντοπίζονται είναι στις διαδικασίες απελευθέρωσης της ζώνης των 700MHz από άλλες χρήσεις, στην προστασία των γειτονικών φασματικά εφαρμογών, όπως η επίγεια ψηφιακή ευρυεκπομπή κάτω από τα 694MHz, στην ολοκλήρωση του συντονισμού με τις όμορες χώρες. Ακόμη, υπογράμμιζε τα βήματα που πρέπει να γίνουν προκειμένου να απελευθερωθεί το τηλεοπτικό φάσμα και να δοθεί τον Δεκέμβριο του 2020 στις τηλεπικοινωνίες.
Τα βήματα είναι η τροποποίηση του Εθνικού Κανονισμού Κατανομής Ζωνών Συχνοτήτων, η τροποποίηση του ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, η εκπόνηση χρονοδιαγράμματος και ενδιάμεσων μεταβατικών πλάνων για τη μετακίνηση του τηλεοπτικού σήματος στις νέες συχνότητες, η τροποποίηση των δικαιωμάτων χρήσης της επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής εκπομπής σε ΕΡΤ και Digea, καθώς και η διαγωνιστική διαδικασία για τη διάθεση του φάσματος των 700ΜΗz στις τηλεπικοινωνίες.
Έτσι, καταργείται η κατανομή ζώνης 694-790 MHZ από τις τηλεοπτικές υπηρεσίες ευρυεκπομπής. Η ζώνη 758-790 MHz που χρησιμοποιούσαν οι ένοπλες δυνάμεις, αποδεσμεύεται και πλέον θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά τις ζώνες 694-703 MHZ και 736-758 MHz. Οι ζώνες συχνοτήτων 733-736 και 788-791 MHz απονέμονται σε συστήματα PPDR (Δημόσιας Προστασίας και Αντιμετώπισης Καταστροφών) .
Κι αφού αλλάζουν οι συχνότητες, πλέον η Digea και η ΕΡΤ περιορίζονται, καθώς οι συχνότητες δεν επαρκούν για την εκπομπή όλων των τηλεοπτικών σταθμών. Έτσι, θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέα μορφή ψηφιακής κωδικοποίησης και νέους ψηφιακούς πομπούς, ώστε με λιγότερες συχνότητες να περιλαμβάνονται περισσότερα τηλεοπτικά σήματα με τεχνολογία DVB-T2. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να αποκτήσουν νέους αποκωδικοποιητές ή νέες τηλεοπτικές συσκευές.
Η Digea θα αυξήσει την επένδυσή της για τη μετάβαση σε αυτή την τεχνολογία, με αποτέλεσμα να αλλάξει και το ενοίκιο των πελατών της, δηλαδή των πανελλαδικών καναλιών.
Επιπλέον, αναμένεται να ακολουθήσουν δημόσιες διαβουλεύσεις για το νέο μοντέλο και μελέτες για το κόστος από τον αναδιορισμό του φάσματος. Το ίδιο ισχύει και για τα περιφερειακά κανάλια για τα οποία αναμένεται να γίνει και δημόσια διαβούλευση για την τροποποίηση της σύμβασης Digea.
Πηγή: topontiki.gr